Vizesiz Rejimle Gelen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT yani S N G) Vatandaşlarının Patent Almaları ZORUNLUDUR

Rusya Federasyonu’nda resmi çalışabilme hakkına sahip olabilmek için PATENT ALMAK zorunludur. Aşağıda vereceğimiz bu bilgiler SNG vatandaşlarının ve de SNG vatandaşlarını çalıştıracak işverenlerin bilgilerinedir.Türkiye vatandaşları için uygulanan kota rejimi geçmiş yıllarda olduğu gibi devam etmektedir.

ÇOK ÖNEMLİ…..Migrasyon kartlarında Rusyaya giriş amacınızın mutlaka RABOTA (Çalışma) olarak işaretlenmesi gerekmektedir.Aksi takdirde PATENT başvurusu yapılamayacaktır.

Patent ile ilgili sorular ve yanıtları, Patent Alımı ile ilgili bilinmesi gerekenler, Patent nasıl alınır OKUYUNUZ :

  1. Devlet Harcı  ( Gospoşlina ) Ne kadar ?
  2. Patent Alımı İçin Neler Gerekli ?
  3. Çalışma İzni Patent İçin Vergi Numarası INN Gerekiyor mu ?
  4. Patent Ne kadar Zamanda Alınıyor ?
  5. Patent Almak Niçin Gerekli ?
  6. Patent Sahibi Rusya Federasyonu’nda Ne Kadar Kalabilir, 90 Gün Sonra Rusya’ı Terk Etmesi Mi Gerekir ?
  7. Zamanında NDFL Gospoşlina Ödenmezse Ne Yapılmalıdır ?
  8. Patent Sahibi olmak İçin Resmi Olarak Registire Nerede Yaptırılabilir ?
  9. Siz Patent Yapabilir Misiniz ?

 

1.Devlet Harcı GOSPOŞLİNA

 

  1. 2015 yılı 1 Ocak itibarı ile PATENT alarak çalışacak yabancı ülke vatandaşlarının Rusya Federasyonu Vergi kanunlarına göre her ay NDFL (Nalog na Dohodı Fiziçeskih Lits)-Şahıs Gelir Vergisi (Gospoşlina da deniyor)ödemesi zorunludur. Bu miktar aylık minimum 4500 ruble olarak belirlenmiştir.Paten alımı sırasında sadece 1 aylık , 2 aylık ya da 3 aylık gospoşlina ödeyebilirsiniz.Patentin geçerlilik süresi maksimum 1 YILDIR.Patent için gospoşlina aylık ödemeler şeklinde yapılmalıdır.Aylık ödemelerin de önemli bir kural şartı var: patent için bir sonraki ay (yani gelecek ay ödemesi)ödemesi Patent veriliş tarihinden 2 gün önce yapılmalıdır. (2 günden biraz önce de yapabilir ama SONRA YAPILAMAZ, artık süre geçmiş saylır.

 

 

2.Çalışabilme Hakkı Veren Moskova’da Paten Alımı İçin Gerekli BELGELER

 

  • Pasaport Kopisi ( Renkli )
  • Noter tasdikli Pasaport Tercümesi
  • Migrasyon kartı kopisi (Renkli) Rusyaya giriş amacınızın mutlaka RABOTA (Çalışma) olarak işaretlenmesi gerekmektedir.
  • Registrasyon kopisi (Renkli) Posta ile yapılan registireler kabul edilmemektedir,bilgisayar bazında olan legal UVM’den yapılan registire olmalı.
  • Renkli mat 2 adet fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Zorunlu Sağlık Sigortası – DMC(Dobrovolnoe Meditsinskoe Strahovanie )
  • Rus dili, Rusya tarihi ve Rusya Federasyonu hukuk mevzuatı ile ilgili sınavları vermesi ve bunları bildiğini kanıtlayan SERTİFİKA alması gerekiyor
  • INN Belgesi – Şahıs Vergi Numarası -Patent alımını ve patent ödemelerini kolaylaştırır, her yabancinin INN belgesi olmalıdır.

 

 

3.INN Belgesi – Şahıs Vergi Numarası Patent Alımı İçin Gerekli mi ?

 

Patent alımı için INN Belgesi – Şahıs Vergi Numarası- almak gerekiyor, INN Belgesi – Şahıs Vergi Numarası –nın  olmaması durumunda UVM bizzat Rusya Vergi Dairesi’nden sizin için vergi numaranızı alıyor, bu da ek zaman gerektirdğinden Patent alımı süresi biraz daha uzamış oluyor. INN Belgesi – Şahıs Vergi Numarası –alımı Paten alım sürecini az da olsa hızlandırmış, patent ödemelerinı hızlı yapmanızı sağlayıp yapılabilecek yanlışları da önlemiş  oluyor.

 

4.Patent Ne kadar Zamanda Alınıyor ?

 Migrasyon ile ilgili yürürlükteki kanuna göre yabancı ülke vatandaşının Patent alım süreci 10 iş günüdür, yani 3 haftadır.

5.Paten Almak Ne İçin Gerekli ?

Rusya Federasyonu’nda bulunan BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu ) ,SNG ülke vatandaşlarının legal çalıştığını belgeleyen dokümana PATENT denmektedir. Patent iki türlüdür : Şahıs işlerinde çalışacaklar için ve Şirketlerde çalışacaklar için. Yasal kalmak ve çalışabilmek için PATENT gereklidir.

Patent alan bir kişi var olan geçici 3 aylık registiresini patent ödemelerini zamanında yaparak uzatmış olur.

6.Patent Sahibi Rusya’da Ne kadar Kalabilir ?

Rusya Federasyonu’nda BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu ) ,SNG ülke vatandaşlarının bulunma süresi 90 gündür (3 ay değil).  En geç 90’ ıncı gün Rusya’dan çıkmak zorundadır. Patent sahibi olan bir kişi var olan geçici 3 aylık registiresini, patent ödemelerini düzenli olarak zamanında  yaparak uzatmış olur. Rusya’ya giriş yapılan tarihten itibaren sayılmak üzre 1 yıl maksimum SNG vatandaşları Rusya Federasyonu’nda Patent sahibi olma koşulu ile kalabilirler.

Önemli !!!!! Patent için bir sonraki ay (yani gelecek ay ödemesi)ödemesi Patent veriliş tarihinden 2 gün önce yapılmalıdır. (2 günden biraz önce de yapabilir ama SONRA YAPILAMAZ, artık süre geçmiş saylır. Patent ödemesi zamanında yapılmamışsa yabancı ülke vatandaşı 15 gün içinde Rusya’yı terk etmek zorundadır aksi durumda yasadışı Rusya Federasyonu’nda bulunuyor demektir.

 7.Kimler Patent Alabilirler ?

Rusya Federasyonu’nda yasal olarak bulunan ve gerçek registire ( bazda olması gerekir )sahibi SNG ülke vatandaşları Patent alabilirler.

Örneğin  Sng vatandaşı geldi ve hemen 3 aylık registiresini yaptınız ya da bizim aracılığımızla registiresini yaptırdınız, sonrasında Patent müracaatı yapabiliriz.

8.Patent Sahibi olmak İçin Resmi Olarak Registire Nerede Yaptırılabilir ?

Rusya’ya giriş yapan her yabancının registiresinin, 7 iş gününde UVM organlarında, kabul eden taraflarlarca  yaptırılması gerekir. Kişi kendisi UVM’e gidip registire yaptıramaz. Kaldığı evin sahibi kabul eden taraf olarak SNG ülke vatandaşlarını registire yaptırabilir bu sizin için mümkün değilse bizimle kontak kurunuz.

Önemli!!! Postahaneden yapılan registireler , UVM bazında görünmedikleri için Patent müracaatlarında kabul edilmemektedir.

 

9.Siz Patent Yapabilir Misiniz ?

HAYIR yapamayız

Ama  SNG vatandaşları için ilk 3 aylık registire yapabiliriz.

10.Patent Sahibinin İşe Alınma Bidirimi veya İşten Ayrılma Bildirimi Nereye Yapılıyor ?

Bildirim Yapılacak Tek Resmi Kurum  UVM  ( Federal Göçmen Servisi Yönetimi ) dir.

UVM’e ( Federal Göçmen Servisi Yönetimi ) Bildirim : İşe Alma ve İşten Ayrılma İle İlgili Bildirim – Уведомление о привлечении ( увольнении ) УВМ.

Rusya Federasyonunda çalışan yabancıların iş sözleşmelerinin imzalanmasından sonraki 3 gün içerisinde , işveren , Rusya kanunları tarafından öngörülen yabancıların işe alınması ile ilgili prosedürleri  uygulamak ile yükümlüdür, aynı yükümlülük işten ayrılma ile de geçerlidir. İş anlaşmasının feshinden sonraki  3 gün içerisinde UVM’e bildirim yapılmalıdır. Firmamız bu konuda hizmet vermektedir. Lütfen kontak kurunuz.

 

 +7 (495) 647 04 66,   +7 (495) 921 37 22

visa@attida.ru

attidatorussia@gmail.com